Acil Tedaviler
Diş ağrısı başladığında çok rahatsız edici olabilir. Ağrı ile birlikte kötü sonuçlar oluşturabilecek ağız, çene ve dişlerde hasarlar oluşabilir. Böyle bir durumda hemen en yakındaki bir diş hekimine başvurmanız gerekmektedir. Ancak hızlı bir şekilde hasta tarafından yapılması gereken bir takım prosedürler vardır. Aciliyet gereken durumlar ve yapılması gerekenler şu şekildedir.
DİŞ ÇÜRÜMESİ : Hızlı gelişen diş çürüğü bazen çok keskin bir ağrıya neden olabilir. En kısa süre içerisinde çürük olan yerin temizlenerek dolgusunun yapılması gerekmektedir. Hasta bir diş hekimine gelinceye kadar yüksek dozda analjezik ilaçlar kullanabilir. Çürük olan dişe ağrı kesmek için analjezik koymak, asetilsalisik asit (aspirin vb.) koymak veya alkol koymak doğru bir hareket olmaz. Ancak karanfil yağ çürük içine konularak ağrı azaltılmaya çalışılabilir.
DİŞ AĞRISI : Bir dişin üzerinde keskin bir ağrı olabilir. Sıcak ve soğuk duyarlıkları olabilir. Bazen ağrının hangi dişden olduğu anlaşılmaz, daha geniş alanda ağrılar olabilir. Dişetlerinde hafif kabarıklık, hassasiyet ve renginde kızarıklık olabilir.
Bu ağrıların nedeni genellikle çürükler olabilir, bunun dışında dişlerde kırıklar , dişetlerinde gelişen iltihabi durumlar, diş yüzeylerinde olan aşınmalar, diş köklerinde ki apselerde ağrıya neden olurlar. Bütün bu durumlarda yapılması gerekenler:
Ø Acil bir şekilde bir diş hekimine gitmek gereklidir.
Ø Etkili bir analjezik kullanmak
Ø Çürük içine karanfil yağ konulabilir
Ø Apseli durumlarda bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır.
Ø Kesinlikle asetilsalisik asit (aspirin vb.) koymak veya alkol koymak doğru bir hareket olmaz
DİŞ ETİ İLTİHABI: Dişetlerinde şişmeler, kızarıklıklar ve sürekli kanamalar olabilir. Genellikle hastalar kanamalardan rahatsız olurlar. Ağız ve diş bakımlarının eksik ve düzensiz olduğu durumlarda bu tür rahatsızlıklar artar. Önemli bir hastalıktır. Eğer hasta tedavide geç kalırsa dişeti ve çevre kemik dokularda çekilmeler oluştuğu için diş kayıpları olur.
Ø Yılda iki defa diş hekimi tarafından dişeti tedavilerinin rutin olarak yapılması gerekmektedir.
Ø Sürekli diş fırçalamalarının yapılması gerekmektedir.
Ø Kürdan ve başka yabancı maddeler kullanmaktan kaçınarak diş ipi ve diş arası fırçaları kullanılmalıdır.
AĞIZ YARALARI: Ağız içerisinde yumuşak dokularda aft dediğimiz 2mm ile 10 mm arası büyüklükte beyaz renkli ülseratif yapılar oluşabilir. Ağrılı olabilir, ortalama 10 gün sürer, virüs etkenli bir hastalıktır. Bu nedenle antibiyotik tedavisine gerek yoktur, ancak vücut direncini yükseltmek amaçlı antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Nedenleri genellikle stres ve sıkıntı, ağız bakımının yetersiz olması, vücut direncinin düşmesi vb. dir. Bazen dişlerdeki kırıklar ve protezlerde kırıklar da ağız yaralarına neden olabilir
Ø Bir diş hekimi tedavisi gereklidir.
Ø Ağız bakımı daha dikkatli olmalıdır. Ağız gargaraları, antiseptikleri, tuzlu su gargarası ve topikal analjezik ilaçlar kullanılabilir.
Ø Doktor bilgisinde kortikostreoidler kullanılabilir.
GÖMÜK YİRMİ YAŞ DİŞİ: Genellikle alt çene yirmi yaş dişleri çıkarken yer darlığından dolayı çıkmakta zorlanır, damakta ve çevre dokularda ağrıya neden olur. Ağız bakımının yetersiz olması ağrıyı daha da artırır.
Ø Bir diş hekimi reçetesi ile antibiyotik ve analjezik kullanmak gerekmektedir.
Ø Ağız bakımının çok iyi olması gerekmektedir.
Ø Soğuk buz kompresi yapılmalıdır.
Ø Diş hekiminin gerek duyduğu zamanda dişin çekilmesi gerekebilir.
DİŞ HASSASİYETİ: Yemek yerken, su içerken, bazen nefes alırken dahi diş yüzeylerinde olan sızlamalar ve ağrılar şeklinde gelişebilir. Bu sızılar kısa sürelidir.Tatlı veya ekşi yiyecekler de sızılar yapabilir.
Nedenleri: Diş yüzeyinde ve dişetine yakın bölgede aşınmalar, diş çürümesi, diş kırılması veya çatlaması, yanlış fırçalamaya bağlı olarak gelişen yüzey aşınmaları, diş gıcırtmaları, hatalı yapılan dolgu ve protezler de olabilir.
Ø Fırçalama alışkanlığı edinilmeli ve yanlış fırçalama hareketleri değiştirilmeli
Ø Dolgu ve protezler tekrar yapılmalı veya düzeltilmeli
Ø Diş gıcırtmalarına karşı gece plakları kullanılmalı
Ø Diş çürük tedavilerinin yapılması
Ø Hassasiyet olan bölgelere bir diş hekimi yardımı ile kimyasal hassasiyet giderici ilaçlar kullanılmalıdır
PROTEZ KIRIKLARI :Tam damak protezler kırılabilir. Bir protezin ömrü kullanmak ile ilişkili olabildiği kadar, damaklarda ki çene kemiği çökmelerine bağlı olarak protez ile damak arasında dengesiz boşluklar oluşur ve çiğneme basıncı ile birlikte kırılmalar oluşur. Kron ve kaplamlar çıkabilir veya yerinden oynayabilir. Çoğu durumda hastalar kaplamaların oynamasını ihmal ederler, sonuç olarak kaplama altındaki dişler erimeye ve çürümeye başlar ve çok geç kalınmış olabilir.
Ø Kırılan protezler asla kimyasal yapışkanlar ile hasta tarafından yapıştırılmamalı, çünkü kimyasallar kırık yüzeylerde aşınma yapmaktadır. Bir diş hekimi tarafından kırık protezler tamir edilir. Veya protezler yenilenir
Ø Kaplamaların hasta tarafından oynadıkları hissedildiğinde hemen geç kalınmadan bir diş hekimine gidilerek kaplamalar yeniden yapıştırılır veya yapılır.