Çocuk Diş Hekimliği
Çocuk Diş Hekimliği
Pedodonti diş hekimliğinde çocuk hastaların tedavileri ile ilgili olan bir bölümdür. Çocukların büyük hastalardan daha farklı bir yaklaşımla tedavi edilmesi gerekmektedir. Çocukların tedavi edilme durumlarında psikolojileri çok farklıdır. Ayrıca çocukların süt dişlerinin tedavileri de diğer kalıcı dişlerden daha farklıdır.
10 veya 11 yaşlarına kadar olan çocukların tedavileri bu kapsamdadır. Bu yaşlarda ağızda var olan süt dişlerinin, dökülünceye kadar yani daimi dişleri çıkıncaya kadar ağız da korunması ve ilk çıkan daimi diş olan 6 yaş dişinin de korunması gereklidir. Ağız bakımı ve diş fırçalama alışkanlıkları bu yaşlarda başlanarak ömür boyu alışkanlık kazanılır. Bu ve buna benzer durumlardan dolayı çocuk diş hekimleri sadece klasik ağız ve diş tedavilerinin yanında daha farklı tedavilerde bulunmaktadır. Bu arada çocuk diş hekimliğinde koruyucu hekimlik maksimum düzeydedir.
Süt dişleri genelde 6 veya 7. Aylarda çıkmaya başlar. Bazen dişler çok erken veya çok gec de sürebilir. Böyle durumlarda panik yapmamak gereklidir. Normalin dışında bir zamanda sürme işlemi olursa bir çocuk diş hekiminim görmesi gereklidir. Çok nadir de olsa bazen süt dişleri bebek dünyaya geldiğinde ağzında olabilir.
İlk çıkan süt dişi alt ön kesici dişlerdir. Sonra bir ay sonra üst ön kesiciler çıkar, devamında aralıklarla önce alt dişler sonra üst dişler çıkar. Toplamda her çenede 10 tane olmak üzere 20 tane süt dişi çıkar.
Daimi dişlerin çıkması 6 yaşında başlar, ilk çıkan diş süt dişlerin yerine gelmeyen , süt dişerinin arakasından gelen birinci azı diştir. 6 yaşında çıktığı için 6 yaş dişi adı verilir. Bu önemli bir diştir, kesinlikle çürümemesi gereklidir. Çocukların yanlış beslenmesi ve diş fırçalama eksikliklerinin olması nedeniyle çok hızlı çürüyebilir ve çekimine kadar gidebilir. Ailelerinin bu konu hakkında bilinçli olmaları gereklidir.
Süt dişlerinin değişmesi ortalama 7 yaşlarında alt ön kesici dişler ile başlar ve 12 yaşına kadar devam eder.
Çocuklarda süt dişleri daimi dişler göre çürümeye daha müsaittir. Ayrıca çocukların yanlış beslenme alışkınlıkları ve diş fırçalamayı becermeleri zor olduğu için çürüme hızlı olmaktadır. Çoğu zaman diş hekimine gelmekte geç kalınabilir. Böyle durumlarda süt dişlerinin değişme zamanı geldiyse süt dişi çekilir, ancak süt dişinin değişme zamanına çok zaman varsa diş mutlaka tedavi edilerek ağızda tutmaya çalışılır. Eğer erken diş çekimi olursa komşu dişler çekilen yere kayar ve alttan gelecek olan daimi diş çıkmakta zorlanır ve büyük bir olasılıkla dişlerde ve çenede çapraşıklıklara neden olur.
Erken çekilen süt dişlerinin yerine diğer dişler kaymaması için yer tutucu dediğimiz bir aparey hazırlanarak takılır. Daimi diş çıkmaya başladığında bu yer tutucu alınır.
2 veya 3 yaşlarında çocuklarda gördüğümüz önemli bir olay biberon ve yalancı emzik kullanımıdır. 2 yaşına kadar çocuklar biberon ile beslenebilir, ancak 2 yaşından sonra biberon kullanımı ön dişlerin çürümesine neden olmaktadır. Bu nedenle mutlaka 2 yaşında biberon kesilmelidir. Yalancı emzik uzun süre ileri yaşlarda kullanırsa alt ve üst ön dişlerde beans dediğimiz açıklıklar oluşur. Ortodontik tedavileri çok zor ve zahmetlidir.
Çocuk hastalara uygulanan bir farklı tedavi de fissur uygulamasıdır. 6 yaşında daimi dişler çıkmaya başlar, sonra küçük azı dişler çıkmaya başlar, bu dişlerin üst çiğneyici yüzeylerine topikal bir ilaç uygulanır ve dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki çürümeye meyilli fissur dediğimiz oluşumlar kapatılmış olur. Ayrıca diş yüzlerine flor uygulaması ile de çürümeler engellenmiş olur.