Diş Eti Tedavileri
Dişeti tedavileri
Dişeti hastalıklarının diş hekimliği literatüründeki adı periodontal hastalıklardır. Dişlerin etrafındaki dişetleri ve kemik dokularında meydana gelen enfeksiyonlar sonucu meydana gelen hastalıklar ve bozukluklar sonrasında doku harabiyetleri ve çekilmelerine neden olur. Hoş olmayan bir görüntü olur. İleri yaşlarda bu hastalıkların görünme sıklığı çok fazladır ve diş kayıplarının en büyük bir nedenidir. Hastalar çoğunlukla oluşan bu hastalığın erken belirtilerini pek önemsemez. Periodontal hastalıkların başlangıç rahatsızlığı dişetlerinde olan hafif ve küçük iltihaplanmalardır. Bu rahatsızlığa gingivitis adı verilir. Gingivitis dediğimiz dişeti iltihabında dişetleri kanamaya başlar, rengi gülpempe renginden kırmızı renge döner, şekil olarak büyümüş gözükür. Hasta ağız ve diş bakımının yetersiz olduğu dönemlerde diş ve dişeti seviyesinde bakteriyel plaklar oluşur, sonrasında bu bölgelerde tartarlar oluşmaya başlar, dişeti dokusu bu plak ve tartarlara karşı reaksiyona girer ve kan elemanları çoğalmaya başlar bu nedenle dişeti kanamaları başlar. En etkili tedavisi bu nedenle günlük düzenli bir şekilde fırçalama yapmaktır.
Dişeti iltihabi tedavileri yapılmaz ise geç kalınırsa periodontitis dediğimiz hastalık oluşur. Dişi çevreleyen dişeti ve kemik dokularında iltihaplar oluşur ve geriye dönmeyen defektler ve kayıplar oluşur. Diş ile dişeti arasında kemik kaybından dolayı büyük cepler oluşur, buna periodontal cep denir. Bu cep bakteriler için bir barınma yeri olur ve sonrasında bu cepler iyi temizlenemediği için daha hızlı hastalık ilerler. Daha hızlı kemik kayıpları oluşmaya başlar ve dişler sallanmaya başlar ve çekilir.
Diş eti hastalılıklarının belirtileri şu şekilde sıralanabilir.
Dişetlerinin fırçalama esnasında kanaması
Diş etlerinin renginin kırmızıya dönmesi
Dişetlerinin hacim olarak büyümesi
Dişetlerinin içinden cerahat gelmesi
Kötü koku gelmesi
Dişlerin uzaması ve birbirlerinden ayrılması
Dişlerin sallanması
Dişeti hastalığı birden aniden olan bir hastalık değildir, uzun süre içerisinde yavaş yavaş gelişir ve ilerler. Bu hastalığın oluşmaması için kişilerin ağız ve diş bakımlarını mutlaka düzenli yapmaları ve mutlaka bir diş hekimine 6 aylık periyotlar dahilinde kontrole gitmesidir. Yapılan yanlış ve hatalı ağız ve diş bakımlarının değiştirilmesi, yanlış fırçalamaların değiştirilmesi bir diş hekimi kontrolünde olabilecek şeylerdir. Ayrıca fırça ve macun yanında diş ipi diş arası fırçası ve ağız antiseptiklerinin nasıl kullanılacağını ancak bir diş hekimi tavsiyesi ile olacaktır.
Tedavisi:
Hastalığın başlangıç aşamasında diş hekimi diş yüzeylerindeki oluşan plak ve tartarları kavitron cihazı ile (diş yüzeylerinde titreşim yaparak tartarları kıran ve uzaklaştıran) ve el aletleri ile temizleyerek dişetleri sağlığına kavuşur. Bu tedavinin 6 ay aralıklarla yapılması tavsiye edilir. Bu tedavi tek seansta yapılır, ağrısızdır, anestezi yapmaya gerek yoktur.
İleri vakalarda ise periodontal cerrahiye gerek duyulabilinir. Kök yüzeyleri ve kemik yüzeyleri cerrahi bir operasyonla temizlenir ve sağlığına kavuşturulur. Anestezi yapılması gereklidir. Bir kaç seans sürebilir.