Lazer Tedavileri
Lazer ile Tedavi
Lazer cihazları ile yapılan diş hekimliği tedavileri bilindik tedavilere ek olarak yapılan ve bir çok yerde klasik tedavi yöntemlerin yerini alan bir tedavi şekli olmuştur. Klinik ortamında kullanılan lazer cihazları sert doku lazerleri ve yumuşak doku lazerleri olarak farklılık gösterir. Cihazların fiyatlarının ve maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle tüm diş hekimlerinde yaygınlaşamamıştır. Ancak en çok tercih edilen yumuşak doku lazerleridir. Diyot lazer adı verilen bu lazer cihazlarının kullanımı daha pratik ve daha kolay olmaktadır.
Lazer cihazları ile yapılan tedavilerin avantajları:
Birçok tedavide anesteziye gerek kalmamaktadır.
Lazer cihazının kendisi steril yapıdadır, bu nedenle ortamın sterilizasyonunu artırır, böylece dokuların yara iyileşmeleri daha hızlı olmaktadır.
Beyazlatma (Bleaching) tedavileri yapılabilmektedir.
Sorunlu kanal tedavilerinde kanal içi sterilizasyonu sağlayabilmektedir.
Aft, uçuk gibi rahatsız edici vakalarda kullanılabilmektedir.
Diş çekimi sonrasında ve cerrahi operasyonlar sonrası operasyon bölgesinde kullanılarak daha hızlı iyileşme olabilmektedir.
Hastayı korkutmayan bir işlemdir. Hasta psikolojisinde pozitif etkisi vardır.
Yapılan Tedaviler:
Diş etlerinde yapılan tedaviler. Gingivektomi ve gingivoplasti operasyonları. Diş etinde oluşan cep derinliğini düzeltmek için lazer ile kesi yapılır, sonrasında dişeti dokusunda estetik bir görüntü olması için gingivoplasti dediğimiz düzenlemeler yapılır. Diş eti temizliğinde tartar temizliği ile birlikte dişeti cep içi lazer ile temizlenerek tedavi edilir ve diş eti, daha çabuk ve daha sağlıklı hale gelir. Gülüş tasarımı için lazer ile dişetlerine istenilen form verilebilir. Ayrıca yapılacak lamine veneer ve kaplamaların yapılması zamanını kısaltır.
Diş beyazlatma işleminde, beyazlatma jelleri kullanılarak ve lazer cihazına özel bir uç apareyi takılarak gerekli beyazlatma yapılabilir.
Diş yüzeylerinde oluşan hassasiyetlerde kullanılarak hassasiyetler giderilir. Dentin kanalları üzerinde etki göstererek hassasiyetler giderilir.
Diş eti üzerinde oluşan sigara renklenmeleri ile oluşan koyu renklenmeler veya doğuştan olan koyu renklenmeler yok edilebilir.
Ağız içi dokularda çıkan aft ile dudak dokusunda çıkan uçuklar lazer cihazı ile çok kısa süre içerisinde tedavi edilir ve aynı yerde tekrar aft ve uçuk çıkması uzun bir süre oluşmaz.
Kanal tedavilerinde kök içi sterilizasyonu sağladığı için daha hızlı ve daha güvenilir bir kanal tedavisi uygulanmasına yardımcı olur.
Frenulum dediğimiz ön keserlerin ayrık olmasına sebep olan dişeti ve dudak arasında olan dokunun uzaklaştırılmasında daha hızlı ve kesin sonuç verir.
Diş çekimi sonrasında lazer ile yapılan biostimilasyon işlemi sonrasında iyileşme ağrısız ve hızlı olmaktadır.
Ağız içi dokularında oluşan fibroma, granulom gibi yapıların temizlenmesinde etkili bir şekilde kullanılır.
Lamine porselenlerin ve zirkonyum kaplamaların dişe yapıştırılmadan önce iç yüzeylerinin işleme tabi tutulması ile yapıştırma başarısı artırılır.
Yirmi yaş operasyonlarında süremeyen dişlerin üst kapişonunun uzaklaştırılmasında ve implant yuvası açmada kullanılır.
Kliniğimizde kablosuz diyot lazer cihazı bulunmaktadır ve tedavileri yapılmaktadır.