Ortodonti
Ortodontik tedaviler çene ve diş bozukluklarını, çapraşıklıklarını içeren tedavi yöntemleridir. Eğri veya anormal bir şekilde düzenlenmiş dişlerin görünümünü, konumunu ve işlevini iyileştirmek için tedaviler uygulanır.
Ortodontik tedavi dişleri düzleştirip daha iyi bir konuma getirebilir.
Ortodonti konusunda uzmanlaşmış diş hekimlerine ortodontist ismi verilir.
Ortodonti tedavilerine karar vermek için genellikle hastanın 7 veya 8 yaşlarında olması gerekmektedir. Hastanın arka 6 yaş dişleri ve alt üst ön dişleri sürdükten sonra dişlerde çapraşıklık olup olmayacağı belli olabilir. Tedavinin başlayacağı zamanı ortodontist hasta kontrollerinde tespit eder, sefalometrik ölçümlerle yağacağı tedaviyi belirler.
İki farklı tedavi şekli vardır. Sabit tedavi ve hareketli tedaviler.
Sabit Tedavi: Hasta tarafından çıkarılıp takılamayan, sadece hekim tarafından müdahale edilebilen apareyler ile yapılan tedavilerdir. Diş yüzeylerine braketler ve diğer aygıtlar doktor tarafından yapıştırılır veya tutturulur. Braketler metal veya şeffaf görünümlü ürünlerden imal edilebilir. Ortodontist hangi ürünü kullanacağı tedavi planlaması yaptıktan sonra uygular.
Hareketli Tedavi: Fazla olmayan bozukluk ve çapraşıklıklarda kullanılan apareylerdir. Hasta tarafından çıkarılabilen bir apareydir. Akrilik bir yapı üzeride teller ve diğer vida gibi aygıtlar olabilir. Bu tedavi de doktor kontrolünde yapılmalıdır. Hasta sürekli kullanmadığında veya aralıklı kullandığında istenen tedavi gerçekleşmez.