Protezler
Protez, diş hekimliğinde farklı nedenlerle ağız içerisinde bozulmuş veya kaybedilmiş dişlerin yerine konulan apareylerin genel adıdır. Bu protezler bozuk ve kaybedilen dişlerin estetik ve fonksiyonel ihtiyaçlarını karşılar. Protezler hazır bir ürün olmayıp hastaya özel yapılmakta ve belirli bir teknoloji ile üretilmektedir. Doktor gereken teşhislerde bulunduktan sonra planlamasını yapar ve ölçülerini hazırlayarak diş protez laboratuarlarda bitirilmesini takip eder ve sonunda hasta ağzına uygular.
Diş kayıpları yerine yapılan bu protezler hastanın fonksiyonel ihtiyaçlarını giderdiği gibi estetik görünümü de düzelterek bir takım olumsuz hasta psikolojik bozukluklarının önünü keser.
Protezler iki kısımdır. Sabit protezler ve hareketli protezler.
SABİT PROTEZLER: Hasta ağzında var olan dişler kullanılarak yapılan protezlerdir. Çıkarılan bir protez değildir. Hasta ağzında uygulandığında doğal dişler görüntüsünde olur ve doğal diş fonksiyonlarını sağlar, hasta istediğinde çıkarıp takamaz.
Tek Kron Kaplama: mevcut dişin klinikte freze ile yontularak küçültülmesi ile yapılır. Öncelikle hastaya ağrı duymaması için anestezi yapılır, elmas frezler ile dişin tüm yüzeylerinden 0,6 mm veya 0,8 mm aralığında küçültme yapılır. Ölçü teknikleri ile ölçüsü alınır ve diş laboratuvar ortamında dişe geçecek bir kap şeklinde kaplaması yapılır ve hasta ağzında dişe yapıştırılır. Dişin yontulması kısa süren bir işlemdir, tahmini 5 dakika süren bir tedavidir, bu nedenle korkmaya gerek yoktur.
Köprü: Ağızda diş eksikliğinde komşu dişlerin yontulması ile yapılan köprü şeklindeki kuranlardır. Eksik dişin sağındaki ve solundaki dişler yontulur ve bu şekilde ölçü alınır. Böylece yapılan kaplama sayısı bitişik halde 3 tane olur ve ağızdaki yontulan dişlere yapıştırılarak tedavi tamamlanmış olur ve eksik diş kalmamış olur.
Hasta kaplamalarının takılıncaya kadar geçen süre içerisinde rahatsızlık duymaması için ve estetik görüntünün sağlanması için hastaya geçici kaplamalar yapılır. Geçici kaplamalar akrilik malzemeden yapılır ve dişlerin yontulduğu gün uyuşukluk geçmeden takılır.
Yapılan kron veya köprü malzemesi olarak metal destekli porselenler kullanabildiğimiz gibi zirkonyum destekli porselenler kullanılabilir.
HAREKETLİ PROTEZLER: Kron ve köprü yapma olanağının olmadığı durumlarda zorunlu olarak yapılan çıkarılıp takılabilen protezlerdir. Tüm diş eksikliğinde yapılan protezler total protez denir, kısmi diş eksikliğinde yapılan protezler parsiyel protez veya kancalı protez denir.
Total protez (Tam Protez) : Tüm diş eksikliğinde yapılan protezin adıdır. Yapılan protez çene dokularından destek alarak ağızda durur. Hastanın yanak, dudak ve dil dokuları protezin tutunmasında yardımcı olur.
Parsiyel protez( kancalı protez) : Hastanın var olan dişlerine bir kanca vasıtasıyla tutunarak ayrıca hastanın damaklarından destek olarak yapılan protezlerdir.
Kancalı protezlerde genellikle metal döküm malzeme damak taşıyıcısı olur ve akrilik malzeme ile dişler protezi tamamlar. Bazı durumlarda kancaların dişler üzerinde gözükmesi estetik problemler oluşturduğu için asetat dediğimiz beyaz renkli kompozit bir malzeme kullanılır ve metal görüntüsü olmaz. Bir başka uygulama kanca gelmesi gerekli dişler kaplama ve sürgü yapılır, protez bu sürgülerin içine giren bir parça taşır ve böylece protez çeneye oturduğunda kanca olmaz ve sadece dışardan gözükmeyen bir sürgü sistemi olur.
Kanca gelecek olan dişlerde bir kaplama yapılması her zaman daha sağlıklı ve uzun ömürlü olur.